Besplatno se pridružite već sada!

Srpski Kalendar Sajt

Kao sto svi znamo, srpski kalendar je najznacajniji srpski dokument. Onje bio zvanicni kalendar svih srpskih (slovenskih) drzava do 19. veka. Na osnovu njega su donosene odluke o Ustavu, donosenju novih zakona. I dan danas, taj isti kalendar koristi Srpska pravoslavna crkva (SPC), i smatra ga svojim Ustavom. Datira od perioda vincanske kulture, jos od 6. veka pre nase ere. Od svih Slovena, u nasem kalendaru postoji najvise praznika, obreda, i drugih postovanja. Sveti Sava je uveo taj kalendar, kao zvanican jos u 13. veku, i koristio se sve do 19. veka. Po tim datumima su zavodjene knjige, vazni spisi i povelje kao i drugi vazni dokumenti. Godina po srpskom kalendaru pocinje pocetkom aprila i uskladjen je sa gregorijanskim kalendarom.

Na primer, po srpskom (pravoslavnom) kalendaru Bozic se slavi 7. januara, a po katolickom se slavi 25. decembra. Julijanski kalendar je jako malo koriscen u svetu, ali neki kriticari tvrde da to doprinosi znacaju Srbije i srpskog naroda. Svega 14% ljudi na svetu koristi julijanski kalendar, dok je gregorijanski najkorisceniji kalendar u svetu. Gregorijanski kalendar je u stvari modifikacija julijanskog i zbog toga se smatra "nevaznim" ! Zanimljivo je to da je kod Srba brojanje godina pocelo jos 5508. godine pre nove ere, i to smo preuzeli od Vizantije. U srpskom kalendaru postoji jako veliki niz obicaja, koji su Srbi razvili na raznim verovanjima, prenosenjem sa kolena na koleno, koje se i dan danas postuje, oni vrlo cesto imaju veze sa nekim praznicima koji se vode po kalendaru Srpske Pravoslavne Crkve. Tako na primer samo u januaru Srbi vernici slave cak 7 velikih praznika (Bozic, Bogojavljanje) smatraju se jednim od najvecih praznika kod Pravoslavaca. U srpskom kalendaru su se izmenili cetiri puta nazivi svih meseci, pocelo je od latinskih naziva, pa sve do danas kada se koriste narodni nazivi.

Cak i srpski sajtovi za upoznavanje koriste sprski kalendar, jer ga smatraju posebnim u svetu, i postuju ga. Sajtovi za upoznavanje slave Novu Godinu, Bozic i sve velike srpske praznike koji se vode po srpskom kalendaru.Mnogi narodi su koristili srpski kalendar, ali su vremenom modifikovali i stvorili "svoj" originalni kalendar. Crnogorci jos uvek koriste srpski kalendar, kao i Makedonija, nisu nista menjali. On je jako specifican i poseban u svetu, dosta puta je menjan, zadrzavan, od strane drzave, vlade, pa do Srpske Pravoslavne Crkve. Preporucujem svima da procitaju nesto vise o srpskom kalendaru, srpskim sajtovima za upoznavanje i ostalim temama vezanim za Srbiju i srpski narod. Specificni smo!

Serbiandating.com je pouzdana internet stranica upoznavanja za srpske žene i muškarace iz Srbije (posebno Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac), Hrvatske (Zagreb), Bosne (Sarajevo), Crne Gore, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Australije, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Francuske, Velike Britanije, Švedske, Italije, Slovenije, Rusije, Norveške i Finske.
Besplatno se pridružite već sada!